Julkaistu Jätä kommentti

Älä syyllistä ja pakota, vaan kannusta.

”Voi kamala, eikö teillä kierrätetä!”

”Missä teillä on biojätteet, ette kai te oikeasti niitä sekajätteeseen laita?”

”Siis laitoitko sen oikeasti sekajätteeseen? Eikö teillä oo muovinkeräystä erikseen?!”

Toivon, ettei kukaan ole joutunut kuulemaan omassa kodissaan vastaavanlaisia lauseita. Tiedostan kuitenkin, että moni todennäköisesti on. Kierrättäminen, niin kuin muutkin ekologiset toimintatavat, ovat parhaimmillaan arkea helpottavia, iloa tuottavia ja yhteiskunnallisestikin merkittäviä asioita.

Valitettavasti ne voivat olla myös asioita, jotka saavat ihmiset syyllistämään toisiaan. Niin sen ei pitäisi mennä. Syyllistäminen ja pakottaminen johtaa harvoin mihinkään hyvään, päin vastoin. Kannustaminen sen sijaan voi johtaa. Kun pysyy samalla viivalla toisen kanssa, ja ystävällisesti kannustaa kokeilemaan hyväksi koettua toimintatapaa, kuulijan vastaanottimet pysyvät yleensä ON -asennossa ja hän saattaa innostua asiasta.

Jos sen sijaan täräyttää ilmoille syyllistävää tekstiä toista kunnioittamatta, aiheutuu tilanteesta vähintäänkin kiusallinen. Kuulija joko nolostuu, ryhtyy puolustuskannalle, tai laittaa korvansa OFF -asentoon. Varmaa on se, että ainakaan hän ei ensimmäisenä ajattele, että vau, kokeilenpas minäkin tuota tapaa!

Kierrättäminen

Kierrättäminen on valinta. Jos kierrätät osittain tai kaiken mahdollisen, sinulla on siihen jokin syy. Ehkä olet sisäistänyt tiedon, että jokaisen yksittäisen ihmisenkin teoilla on merkitystä. Mitä useampi ihminen lajittelee jätteensä oikein, sitä enemmän saadaan materiaalia talteen, ja tarve käyttää täysin uutta materiaalia vähenee.

Tämän tiedät vähentävän ympäristökuormitusta ja valmistuksesta syntyviä haitallisia päästöjä, sekä säästävän energiaa ja luonnonvaroja. Ehkä olet havainnut, että varsinaista (seka)jäteastiaa tarvitsee tyhjentää paljon harvemmin, kun kierrättää kaiken minkä voi. Ehkä tykkäät kierrellä kirpputoreja, ja myydä tai lahjoittaa sinulle tarpeettomaksi käyneitä tavaroita ja vaatteita eteenpäin niitä tarvitseville. Myös se on kierrättämistä. Tai ehkä vain tykkäät kierrättämisestä, joko pelkästä ilosta tai sitten useasta eri syystä.

Kierrättämättömyys

Myös kierrättämättömyys on valinta, ja valintaan on aina jokin syy. Tässä välissä pyydän sinua pohtimaan hetken, mikä on sinun valintasi syy. Miksi kierrättäminen tuntuu vastenmieliseltä, vaikealta tai turhauttavalta. Olisi hyvä, jos itse tiedostaisit sen. Olen keskustellut asiasta useiden ihmisten kanssa avoimesti. Moni kokee kierrättämisen olevan hankalaa, koska roskakaappi on niin pieni, ettei jäteastioita mahdu sinne riittävästi. Useat kokevat kierrättämisen vaikeaksi sen vuoksi, että lähimailla ei ole jäteastioita, joihin lajitellut jätteet voisi kätevästi ohikulkiessaan pudottaa. Tai sitten ne ovat täynnä. Roskien kuljettaminen tuntuu vievän pohjan ekologiselta pyrkimykseltä kierrätyksen suhteen, kun auto kuitenkin saastuttaa. Jätteiden kuljettaminen pyörällä tuntuu haastavalta. Usein pakkauksista ei tiedä, minne ne kuuluvat, ja se turhauttaa. Jollakin on niin pieni talous, että kierrättäminen tuntuu yhdentekevältä. Toisella on niin suuri talous, ettei kierrättämistä kertakaikkiaan ehdi edes ajatella. Moni on kokeillut kierrättämistä, mutta turhautunut sitten, kun muut perheenjäsenet/kämppikset/vieraat laittavat roskat kuitenkin vääriin paikkohin.

Niin tai näin, nämä kaikki ovat kokemuksia. Ihmisen kokemus on hänelle itselleen tosi, kokemusta ei voi tuomita. Sen sijaan voimme kannustaa. Pohdimme Lilla Ilonan kanssa ratkaisuja noihin yleisimpiin ongelmiin, ja ajattelimme jakaa teille muutamia vinkkejä.

Etsi juuri sinun kotiisi sopivat ratkaisut

Kierrätysastioiden ei ole pakko sijaita roskakaapissa. Jos roskakaappi on pieni, ja sinne ei kertakaikkiaan mahdu jäteastioita enempää kuin korkeintaan kaksi, voit kokeilla seuraavaa: käytä toista roska-astiaa muovinkeräysastiana, ja jaa toinen jäteastia mahdollisuuksien mukaan kahtia sekajätettä ja biojätettä varten.

Muut kierrätysastiat voivat aivan hyvin sijaita esim. vessassa, kenkäkomerossa, vaatehuoneessa, eteisessä tms. Kierrätysastiana voi toimia pahvi- tai muovilaatikko, korit, kassit, tai mikä vain. Kokeilemalla löydät parhaiten toimivat ratkaisut omaan kotiisi.

Ota jäteastioiden tyhjentäminen luontevaksi osaksi arkeasi

Kun kierrätysastiasi ovat täynnä, sinulla on asuinpaikastasi ja kulkuvälineestäsi riippuen jonkinlainen mahdollisuus jätteiden saattamiseksi niille tarkoitettuihin kierrätyspisteisiin. Osa ihmisistä kokee kierrättämisen tuoman hyödyn kärsivän siinä, kun jätteitä pitää lähteä autolla kuskaamaan ympäriinsä. Kukaan ei kuitenkaan vaadi sinua tyhjentämään astioita heti, kun ne ovat täynnä, vaan voit tehdä sen esimerkiksi kauppareissusi yhteydessä. Useimpien kauppojen läheltä löytyy nykyään kierrätyspiste.

Tiheään asutuilla alueilla asuvat ihmiset ovat toivoneet usein, että asutuskeskittymän välittömässä läheisyydessä olisi kierrätyspiste. ”Jos sellainen olisi tässä lähistöllä, kierrättäisin mielelläni!”, moni on sanonut. Siinä kohtaa en tiedä, tulisiko kunnan tulla vastaan asukkaita järjestämällä kierrätyspisteitä asutusalueille, vai tulisiko asukkaiden olla valmiita kuljettamaan jätteet hieman kauemmas. Jätteiden kuljettaminen pyörällä voi olla hieman haastavaa, sen ymmärrän. Mutta sekin onnistuu.

Se kuitenkin on varmaa, että kierrättäminen tehostuisi, jos se tehtäisiin kuntalaisille niin helpoksi kuin vain mahdollista – vaikka sitten tuomalla kierrätyspisteitä entistä lähemmäs ihmisiä. Jos asut paikassa, jossa toimii taloyhtiö hallituksineen, ota kierrätyspiste puheeksi. Tiedän tapauksia, joissa asukkaiden toiveesta on hankittu esim. muovinkeräysastia kerrostalon pihaan. Mikään ei ole mahdotonta, asiat täytyy vain ottaa esille.

Apua kierrätyspulmiin

Useimmista materiaaleista tietää heti, minne ne kuuluvat. Hankaluutta voivat kuitenkin tuoda esim. jätteet, jotka sisältävät useampaa materiaalia, erilaiset ainepakkaukset varoitusmerkkeineen, sähkölaitteet jne. Apua kierrätyspulmiin löytää nopeasti esimerkiksi Helsingin Seudun Ympäristöpalveluiden, HSY:n, puhelimeen ladattavasta sovelluksesta, tai suoraan heidän verkkosivuiltaan https://www.hsy.fi/fi/asukkaalle/lajittelujakierratys/jateopas/Sivut/default.aspx .

Samantapaisia jätteiden lajitteluopas -sovelluksia voi olla tarjolla muitakin, mutta tuossa nyt yksi hyväksi havaittu. Kotitalouksiin jaetaan vuosittain myös jäteopas, josta voi tarkistaa yleisimpien jätteiden lajitteluohjeet.

Jokaisen ihmisen teoilla on merkitystä

Monet pienen talouden omaavat ihmiset kokevat oman panostuksensa turhaksi, kuin pisaraksi valtameressä. Mutta kuten aiemmin sanoin, yksittäisenkin ihmisen teoilla on suuri merkitys. Siinä missä jokainen ihminen on yhtä arvokas yksilö, on myös jokaisen ihmisen panostus tässä asiassa yhtä arvokas, kierrätetyn jätteen määrästä riippumatta.

Villipuron luonnonmukaiset deodorantit ja suolasaippua

Pienistä puroista kasvaa suuria jokia, jotka lopulta laskevat valtamereen.

(Kuvassa Villipuron luonnonmukaiset deodorantit ja suolasaippua ekologisissa kartonkipakkauksissaan.)

Suuren perheen haasteet

Suuren talouden omaavilla jätettä tulee nopeasti ja paljon, ja usein vanhemmat kokevat, ettei lajittelulle ole aikaa. Tai tilaa. Tähän samaan ongelmaksi koettuun asiaan voisin yhdistää myös sen, että osa perheestä/asukkaista yrittää kierrättää, ja muut lyövät työn tyhjäksi laittamalla roskat vääriin paikkoihin.

Jos kierrättäminen tuntuu hankalalta, suosittelen pohtimaan siihen syytä. Onko syynä roskakaapin ahtaus, vaivannäkö rasioiden ja purkkien huuhtelemisesta tarvittaessa, kierrätyksestä piittaamattomat perheenjäsenet tai muut kanssaeläjät, vai kaukana sijaitsevat kierrätyspisteet? Ihminen haluaa usein mennä arkisissa asioissa helpoimman kautta. Entäpä jos siis kokeilisit seuraavaa: tee kierrättäminen itsellesi/muille mahdollisimman helpoksi.

Kierrätys voi olla helppoa ja hauskaa

Kokeile tehdä jokaiselle jätteelle oma selkeä paikkansa. Tarvittaessa voit kirjoittaa ja/tai piirtää jäteastioihin laput, joista ilmenee, mitä minnekin kuuluu. Jos sinulla on lapsia tai kierrättämisen onnistumista vaikeuttavia läheisiä, saat huomata heidän oppivan kierrättämisen taidon nopeasti, kunhan heidät ensin ohjeistetaan alkuun. Voit myös ystävällisesti pyytää heitä kunnioittamaan kierrätyskokeiluasi.

Kun kierrättäminen on ohjeistettu hyvin ja tehty mahdollisimman helpoksi, ei se enää vaadi juurikaan sen isompaa panostusta, kuin aiempikaan käytäntö. Omakotitaloalueella myös mahdolliset jätemaksut pienenevät, kun sekajäteastian tyhjennysväliä voi kierrätyksen myötä harventaa merkittävästi. Valitse kierrätysastioiksi käytännölliset astiat, jotka/joiden sisällön voi helposti nostaa auton perään ja tyhjentää kauppareissun ohella.

Tee kierrättämisestä hauskaa. Kierrättäminen voi olla myös lapsille mukavaa puuhaa, jossa he saavat kokea onnistumisen tunnetta. Eräänä iltana puhuin videopuhelua 5 -vuotiaan sukulaistytön kanssa ja siivoilin samalla keittiötä. Pikkutyttö keksi, että näyttäisin aina hänelle lajiteltavaa roskaa, ja hän kertoisi minne se kuuluu. Yllätyin positiivisesti, kuinka suurella innolla lapsi minua ohjeisti, ja kuinka iloinen hän oli tietäessään, minne jäteastiaan mikäkin roska kuuluu. Myös minulta saadut kehut tekivät hänet hyvin iloiseksi – lapsi koki onnistuneensa. Tällä tavoin suosittelisin toimimaan jo alle kouluikäisen lapsen kanssa kotona ja päiväkodeissa, sillä yhdessä asioita tutkien lapsi oppisi jo varhain kierrättämään. Kierrätyksen ei tarvitse olla vain aikuisten vastuulla.

Kierrätys onnistuu myös reissussa

Suomalaiset ovat tunnetusti mökkikansaa. Myös mökkeillessä kierrätys onnistuu helposti, kun varaat mukaasi riittävästi pusseja tai muita kierrätysastioita. Olimme eräänä viikonloppuna mökkeilemässä 28 ihmisen voimin. Vuokramökin keittiössä oli kaksi roska-astiaa, joista kumpaakin oli jo ehditty alkaa käyttää sekajäteastiana. Tein muutaman siirron, ja muutin toisen jäteastioista muovien keruupaikaksi, toisen puolitin pusseilla seka- ja biojätteelle. Metalliakin kertyi, ja ne keräsimme erikseen. Kartonkeja varten ripustin seinälle jätesäkin. Laitoin pöydälle alkuun ohjelapun, jota ei kuitenkaan myöhemmin edes tarvittu ihmisten hahmottaessa, mikä kuuluu mihinkin.

Mökiltä lähtiessämme kuulin, ettei läheisessä kierrätyspisteessä ollutkaan muoville kierrätysastiaa. Oletan, että aiempi pussi oli päätynyt sekajätteseen, mutta viimeisimmän pussin nappasin matkaamme ja toimitin keräyspisteeseen muualle. Tässä kohtaa en jäänyt harmittelemaan sitä, että olisimme lajitelleet muovit erikseen turhaan. Pääasia on kokemus siitä, että kierrätys onnistui jokaiselta, kun se tehtiin helpoksi. Toivon, että viikonlopun aikana edes yhden ihmisen (joka ei aiemmin ole kierrätystä omakseen kokenut) mieleen olisi jäänyt, kuinka helppoa kierrättäminen voi olla, ja kuinka paljon vähemmän sekajätettä silloin syntyy.

Otatko vastaan tehtävän?

Tähän loppuun heitän sinulle tehtävän mietittäväksesi ja toivottavasti myös kokeiltavaksesi. Pyysin sinua aiemmin miettimään syytä siihen, miksi kierrättäminen on ehkä tuntunut sinusta vastenmieliseltä, vaikealta ja turhauttavalta. Sinä ehkä tiedät siihen vastauksen.

Jos et tiedä, pohdi sitä. Jotakuta asia ei yksinkertaisesti kiinnosta, ja siihen en välttämättä voi juurikaan vaikuttaa. Silloinkin tosin toivoisin, että asiaa edes pohtisi hetken. Ehkä vastaus löytyy myöhemmin. Tekojen täytyy joka tapauksessa lähteä omasta valinnasta, omasta tahdosta. Fakta on, että totutuista tavoista poikkeamista on ensin aina kokeiltava – vasta sitten voi tietää, mitä mieltä oikeasti on.

Jos kierrätystäsi hidastavaan tekijään löytyy ratkaisu, jota sinulla olisi mahdollisuus kokeilla, kokeile! Et menetä siinä mitään.

INSPIROI ITSEÄSI JA MUITA

Parasta kannustusta ja inspiraatiota on näyttää esimerkkiä siitä, kuinka hyvin homma voi toimia, tai pohtia ratkaisuja yhdessä. Pyydänkin sinua, joka nyt kokeilet kierrättämistä tai olet kierrättänyt jo pitkään: Jaa Insragramissa kuva tai stoori, jossa esittelet omia kokemuksiasi tai vinkkejäsi kierrätykseen liittyen. Voit esitellä omat käteväksi kokemasi kierrätysastiat, kertoa, kuinka tarvittaessa huuhtelet elintarvikepakkaukset vettä säästäen, tai miten estät biojätteiden hajuhaitat. Voit kysyä myös vinkkejä muilta, jos sinulla on kierrätyksen suhteen jokin ongelma.

Kommentoi vinkkisi Instapostaukseeni, tai tee oma postaus/story ja tägäten mukaan @lillailona_tmi , niin jaan sen omissa stooreissani inspiraatioksi/ratkaistavaksi muille. Valitsen joukosta kätevimmän vinkin, jonka lähettäjä saa Lilla Ilonalta pienen yllätyspaketin. Toivon postausta juuri sinulta, joka asut yksin, sinulta, joka elät kahden tai muutaman hengen taloudessa, sinulta suuremman perheen äiti tai isä, sinulta, joka kierrätät jätteitä omassa yrityksessäsi ja sinulta, jota en tässä listauksessa maininnut. Kysy ratkaisuja muilta rohkeasti, tai jaa omat vinkkisi. Ne voivat olla jollekin se ratkaiseva tekijä! Laitetaan tämäkin hyvä asia siis kiertämään! Kierrättämisen iloa juuri Sinulle!

Toivottavat Ulla ja Lilla Ilona

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *